Leermethodes

Vastleggen in volledig scherm 17-8-2015 110213.bmp

Sommigen vinden het fijn om een week van tevoren al te beginnen met leren, terwijl anderen in een uurtje een voldoende halen. Hoe je iets het beste leert is voor iedereen verschillend. Daarom is het belangrijk om af en toe een keer een toets anders aan te pakken dan normaal. Vooral als je merkt dat je erg lang bezig bent met leren, of dat je geen goede cijfers meer haalt. Wie weet werkt de nieuwe manier heel goed! Daarom delen we vandaag – voor de back to school-weken – verschillende leermanieren en -tips. Veel plezier met lezen!


Talen
Woordjes leren

 • Begin met een woord leren. Leer hierna het volgende woord en herhaal het eerste woord. Leer daarna het derde woord en herhaal de eerste twee woorden. Doe dit totdat je er vijf kent. Ga dan verder met de volgende vijf woorden. Als je die het gehad check je alle tien woorden. Ga zo door tot je alle woorden kent.
 • Deze manier is handig als je de meeste woorden al een beetje kent, bijvoorbeeld bij Engels. Begin met de woorden snel door te nemen (ongeveer 20-30 woorden). Als je daarmee klaar bent, houd je een briefje voor de woorden en ga je jezelf overhoren. Telkens als je een woord niet weet begin je weer opnieuw. Hiermee kun je ook wat meer woorden in een keer leren, maar blijft het bij ons wel wat minder lang hangen en is het dus belangrijk dat je het herhaalt.

Woordjes herhalen

 • Als je de woorden eenmaal hebt geleerd, kun je WRTS gebruiken. Hiermee kun je jezelf op veel verschillende manieren overhoren. Je kunt bijvoorbeeld makkelijk beginnen, met puzzels of meerkeuze, en je kunt eindigen met een toets. Als je de spelling van een woord goed kent, kun je het in gedachten overhoren, en als je alleen de spelling niet kent kun je de spelling overhoren.
 • Maak woordenkaartjes waarmee je jezelf kunt overhoren. Knip een papier in kaartjes en schrijf aan de ene kant het woord op en aan de andere kant de vertaling. Alle woorden die je dan niet kent, kun je apart houden.
 • Je kunt je natuurlijk ook nog gewoon overhoren door de vertaling te bedekken. Schrijf dan de woorden die je moeilijk vind op, en leer die dan nog een keer via een van de eerste twee manieren.
 • Om de spelling goed te leren kun je alle woorden een keer overschrijven. Je kunt ook elk woord die er moeilijk uitziet opschrijven of via WRTS de spelling oefenen.

Grammatica

 • Lees alles heel goed door. Als je de grammatica niet begrijpt is het onmogelijk om te leren. Als je op tijd begint met doorlezen kun je ook nog vragen stellen aan je docent over stukken die je niet snapt. Vaak als je het goed doorleest ken je het al.
 • Maak een samenvatting. Hierdoor heb je een goed overzicht van wat je moet leren en van wat belangrijk is. Bij sommige grammatica onderdelen kun je een schema maken. Dat werkt nog veel beter met leren. Alle grammatica die je moeilijk vindt kun je op je samenvatting markeren.
 • Rijtjes van uitgangen kun je net zoals woorden leren. Heel vaak zingen we het op een bepaald ritme, daardoor krijg je het snel in je hoofd. Je kunt het ook heel vaak overschrijven totdat je het automatisch kunt doen. Dit is ook een goede overhoor manier voor rijtjes.
 • Grammatica kun je overhoren door oefeningen te maken. Vaak staat er een oefentoets in je boek, maar je kunt ook aan je docent om extra oefeningen vragen.

Begrijpvakken (wiskunde, natuurkunde, scheikunde etc.)

 • Voor een begrijpvak is het vooral belangrijk dat je veel oefent en herhaalt. Maak dus zo vaak mogelijk je huiswerk. Lees alles door voor je laatste les en probeer het te begrijpen, dan kun je nog vragen stellen op de laatste les. Herhaal het later door veel te oefenen en eventueel de theorie nog een paar keer door te nemen. Herhaal voor de onderdelen die je lastig vindt.
 • Leg (een deel) uit aan een klasgenoot die dat onderdeel erg moeilijk vindt. Diegene zal vragen stellen waardoor je er nog meer over moet nadenken, en omdat je er over praat blijft het ook beter zitten.
 • Maak een samenvatting of schema over de theorie. Maak een moeilijke voorbeelden. Als je bijvoorbeeld voor wiskunde verschillende onderdelen van een som hebt, maak je een som waarin alles van pas komt en dan kun je met pijltjes je theorie aanwijzen.

Tekstvakken (geschiedenis, biologie, aardrijkskunde, etc.)

 • Bij een tekst vak is het belangrijk dat je alles heel goed verhaalt. Vaak zijn het erg lange teksten en die onthoudt je niet door het een keer door te lezen. Hardop voorlezen helpt ook goed.
 • Maak een goede samenvatting. Dit is veel werk, maar het helpt je wel veel te onthouden en als je de tekst dan wilt leren hoef je niet de hele tekst steeds door te lezen. Markeer in je samenvatting de aller belangrijkste stukjes en de begrippen. Naar gekleurde dingen kijk je eerder.
 • Bij gebeurtenissen in verhalen kun je een tijdbalk maken. Hierdoor heb je een goed overzicht van wanneer iets is gebeurd. Je kunt ook een vakje maken per gebeurtenis met wat, waar, wie, hoe, etc. En maak hier ook een tekeningetje of andere herkenbare dingen bij. Hierdoor heb je een heel duidelijk overzicht per gebeurtenis. Maak vervolgens van het ene naar het andere vakje een pijl.
 • Moet je meerdere paragrafen leren? Begin dan een aantal dagen van tevoren en leer elke dag een paragraaf. Herhaal telkens ook de paragrafen die je al gehad hebt. Zorg dat je twee dagen overhebt voor het geval dat er iets tussenkomt en om te herhalen.

De leerpiramide van Bales

Vastleggen in volledig scherm 17-8-2015 110213.bmp

Hier boven zie je een handig grafiekje van wat je het meeste onthoudt. Als je dus ergens naar luistert weet je na een tijdje nog maar tien procent, terwijl als je het uitlegt aan anderen je 95% onthoud. Als je ouders je overhoren kun je het hun dus beter uitleggen dan dat ze je vragen stellen. Met deze tabel kun je rekening mee houden en mee experimenteren.

Wat zijn jouw favoriete leermanieren?

Liefs, Hannah en Cathelijne

Advertenties

4 gedachtes over “Leermethodes

 1. Op het mbo wordt het leren een beetje anders. Maar voor Engels moet ik nog regelmatig woordjes leren. Dan gebruik ik inderdaad het herhaal trucje tot ik alles weet. Met theorievakken van mijn opleiding maak ik vragen die ik uit me hoofd moet gaan beantwoorden!

  Het zijn wel hele goede tips die jullie geven!

  xx

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s